Friande domar för Bo01:s ledning

Malmö tingsrätt friade idag samtliga fem som åtalats för bokföringsbrott i mässbolaget Bo01. I domen skriver rätten att det visserligen var problem med bokföringen, men att det inte är visat att de tre åtalade i styrelsen borde uppmärksammat och närmare kontrollerat det.
De tre styrelseledamöterna, Malmös finanskommunalråd Ilmar Reepalu, Boverkets förre generaldirektör Gösta Blücher och Lars Åke Holmkvist, har samstämmigt vittnat om att de inte fick någon information om problemen med bokföringen. Till detta ska läggas att både den åtalade ekonomichefen och vd-assistenten, som kallades som vittne, var svävande och oprecisa när de närmare skulle ange vad de fört fram av problem till styrelsen, tycker rätten. Därför frias de tre styrelseledamöterna. Vad gäller vd:n Tommy Hedlund och ekonomichefen Carl-Ove Helgertz tycker tingsrätten att åklagaren visat att transaktioner bokförts fel, långt i efterhand och med bristfälligt underlag vilket medförde att bolagets ställning inte kunde överblickas . Men mot detta ska vägas att styrelsen fick vad de begärde - och felaktigheterna i bokföringen kunde rättas relativt enkelt. Rätten anser att vd:n och ekonomichefen åsidosatte bokföringsskyldigheten, men anser inte att det skedde med uppsåt. Om de varit oaktsamma så anser inte tingsrätten att det var så graverande att det var brottsligt. Därför väljer tingsrätten att även fria vd:n och ekonomichefen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".