SKÅNE

Bristen på vårdplatser ovanligt långvarig

Det är ovanligt stor brist på vårdplatser inom den skånska sjukvården just nu. Sjuka patienter kan komma att skickas till andra sjukhus än det på hemorten.

Under måndagen skickades till exempel sjuka malmöbor till Trelleborg istället för att läggas in på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

– Igår saknades 38 vårdplatser i Skåne. För de patienter som drabbas av omflyttningar kan det vara jobbigt, säger Poul Kongstad, chefsläkare och ansvarig för den övergripande vårdplatskoordinationen i Region Skåne. 

Det här innebär att en del patienter som söker sig till universitetssjukhusen i Lund och Malmö måste läggas in på ett annat sjukhus, i Landskrona eller Trelleborg till exempel.

Bristen på vårdplatser är i sommar mer långvarig än vanligt. Efter midsommar brukar problemen med överbeläggningar minska, men så har det inte blivit ännu.  l

– Det var samma sak efter julhelgerna, då vi också såg att långt fram i januari hade vi en besvärlig situation, långt värre än den vi har idag, säger Poul Kongstad.