Malmö

Fem män åtalas efter dynamitfynd

Fem män, flera med anknytning till det kriminella mc-gänget Hells Angels åtalades på tisdagen misstänkta för den dynamithärva som skånepolisen avslöjade i början av juni.

Två av männen greps på bar gärning när de lastade in 70 kilo dynamit i en förvaringsbox på Malmö centralstation, senare greps ytterligare tre personer.

Det var efter en längre tids spaning och telefonavlyssning som polisen torsdagen den 5 juni kunde slå till här på centralen i Malmö. Två män som höll på att lasta in 70 kilo dynamit i en förvaringsbox greps på plats och senare samma dag greps ytterligare tre män som misstänks varit delaktiga i hanteringen av sprängämnet.

Minst två av männen har starka kopplingar till det kriminella mc-gänget Hells Angels.

- De har hämtat ett större parti sprängämnen och kört det i bil till Centralstationen. Där lämnade de över det till två andra personer. Då slog polisen till, säger kammaråklagare Bo Albrektsson

Sprängämnet som beslagtogs är normalt väldigt stabilt, men om det exploderat hade centralstationen med största sannolikhet blivit totalförstörd. Exakt vad det skulle användas till är oklart. Männen har tigit sig igenom polisens förhör, men dem tekniska bevisningen mot dem är god, enligt Bo Albrektsson.

Under det senaste året har fyra sprängattentat skakat Malmö, det allvarligaste var det i maj när en explosion i trapphuset i ett hyreshus på Falsterbogatan ledde till att dörrar blåstes in och fönster krossades. Inga personer har dock kommit till skada i något av attentaten.

Sprängningarna tros vara en del av en pågående konflikt mellan de åtalade och en 49-årig man som tidigare vittnat mot en av dem, och alla fyra attentaten har riktats mot 49-åringen eller hans bekanta.

49-åringen själv dömdes för några veckor sedan till ett års fängelse för bland annat olaga vapeninnehav. Mannen var rädd efter sprängattentaten och hade beväpnat sig själv med en pistol och en handgranat. Polisen har de senaste veckorna kämpat för att hitta kopplingar mellan dynamitfyndet på centralen och sprängattentaten, men utan att lyckas.

Rättegången mot de fem männen inleds nästa vecka.