Förnyad kritik mot MAS

Universitetssjukhuset MAS får återigen kritik av Socialstyrelsen för brister i patientsäkerheten på akutmottagningen. Sjukhuset har satt av pengar för att öppna en tillfällig vårdavdelning till sommaren, men Socialstyrelsen tycker inte att det räcker.
– För att vi ska kunna veta att riskerna inte kvarstår måste man ju se att den här planen sätts i verket. Det är ju än så länge bara en plan, säger Karin Hedner, tillsynsläkare på Socialstyrelsen. I bakgrunden finns kaoset på akuten på MAS förra sommaren. Ett stort antal planerade operationer hade ställts in och ett ökande antal patienter vårdades på de avdelningar som inte var avsedda för den typen av sjukdomar. Eftersom patienter inte kunde flyttas från akutmottagningen på grund av bristen på vårdplatser, blev väntetiderna mycket långa. I mars i år gjorde Socialstyrelsen en ny inspektion. Då hade MAS fortfarande 26 överbeläggningar, i särklass värst bland skånska lasarett. Till den här sommaren ska en ny tillfällig vårdavdelning öppnas, under förutsättning att sjukhuset klarar av att bemanna den. Nu skriver Socialstyrelsen återigen till Region Skåne och kräver bättring. Kan det bli påföljder? – Det får vi ta ställning till om den situationen skulle uppstå, om man säger att man inte tänker göra någonting. Men vi utgår från att man tänker göra någonting, säger Karin Hedner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".