Skånemejerier kontrollerar att kossor släpps ut på grönbete

Alla mjölkkor måste enligt lag släppas ut på grönbete senast den 15 juni. Nu i dagarna har Skånemejerier varit ute på besök hos de gårdar bland annat i Hörby och Kristianstad som levererar mjölk för att se att kossorna mår bra.

– Vi går runt på gården och tittar på utrustningen, stallet och djuren, berättar Paul Hedegård, revisor på Skånemejerier som besökt Önnestads Lantbruksgymnasium.

Det är mycket som ska kollas, framför allt hur djuren mår. Enligt svensk lag ska alla mjölkkor gå på bete senast den 15 juni och att korna får gå ute hela sommaren är något som Skånemejerier använder i sin reklam.

Men efter tre fall i Sjöbo där mjölkkor inte släppts ut på grönbete riktar djurskyddsinspektören där Peter Stenberg, riktar kritik mot Skånemejeriers marknadsföring som han bland annat tycker invaggar konsumenterna i en falsk trygghet. Men Skånemejerier slår tillbaka.

– Vi kan aldrig garantera till 100 procent men så långt vi vet kan vi säga att djuren är ute, men det finns alltid de bönder som gör på annat sätt, säger Kerstin Fredlund, kvalitetsansvarig på Skånemejerier.