Studie om sanering av BT-kemi dyrare

Huvudstudien som föregår slutsaneringen av BT-kemiområdet i Teckomatorp drar ut på tiden och blir dyrare än beräknat. Svalövs kommun har begärt mera pengar hos länsstyrelsen.
Huvudstudien ska ta fram en rad förslag på åtgärder för att komma tillrätta med föroreningarna och göra en slutsanering av BT-kemiområdet. Man har fått två och en halv miljoner till detta och ett konsultföretag satte i gång studien i november i fjol. Men under vintern har det gått åt mera tid till att samla in information från olika håll och mängden information har blivit större än väntat. Fler intervjuer Man har dessutom upptäckt att det finns behov av att kartlägga befintliga dräneringssystem i området som kan bidra till att sprida föroreningarna. Man vill också göra fler intervjuer med berörda för att klarlägga händelseförloppet under BT-kemitiden. Man vill också har svar på frågor om var rivningsresterna efter fabriken finns och de massor som schaktades bort när fabriken sanerades. Ytterligare 1,5 miljoner Konsultföretaget som håller i huvudstudien vill också ha helt klart för sig att det inte finns några gifttunnor kvar i marken. Det är några av orsakerna till att man nu sökt ytterligare en och en halv miljon för att kunna slutföra huvudstudien. På länsstyrelsen som handlägger ansökan säger man att man gör det skyndsamt för att inte projektet ska bli ytterligare försenat. Slutsanering inte försenad Men redan nu står det klart att den inte blir klar i slutet av maj som det först var tänkt, utan preliminärt i september. Huvudstudien ska sedan användas som underlag när man ska söka pengar hos Naturvårdsverket för att genomföra slutsaneringen. Något datum för slutsaneringen är inte klart men förseningen av huvudstudien ska enligt Mikael Carlsson, som är informationsansvarig för projektet på Svalövs kommun, inte göra att själva slutsaneringen blir försenad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".