Böter för felslängda damskor

En man som dumpat en bordskiva och några begagnade damskor i fel container på en återvinningsstation Helsingborg får 5700 kronor i böter. Det är ett resultat av Förpacknings Insamlingens projekt med sopspioner.
Sopspionerna som finns runt om i landet är pensionerade poliser. Sedan våren 2001 spanar de vid återvinningsstationer för att dokumentera och polisanmäla dumpning av sopor. Det handlar oftast om personer som slängt fel saker i fel container, som till exempel skrot i behållaren som är avsedd för tidningar. I Helsingborg har hittills 214 personer polisanmälts. Nyligen kom de tre första besluten från åklagarmyndigheten. En av nedskräparna dömdes att betala 5700 kronor för att ha kastat en bordsskiva och några begagnade damskor på fel ställe. En annan kastade en bilbarnstol och lite mjukplast bakom en container och detta kostar honom nu 3500 kronor i böter. - Vårt mål är att återvinningsstationerna ska hållas rena och genom att ha sopspioner ser vi en tydlig förbättring, säger Ulla Kron på Förpacknings Insamlingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".