Rak väg till politikerna i Skurup

Politikerna i Skurup kommer för första gången att få säga ja eller nej till ett medborgarförslag. Skurup är en av få skånska kommuner som utnyttjar möjligheten att låta medborgarna lämna förslag direkt till politikerna. I nästa vecka kommer det första förslaget upp i fullmäktige.
Det första förslaget handlar om att se till att någon lantbrukare har sina betesdjur på området runt den nybyggda infarten till Skurup. På det sättet skulle man slippa kostsam gräsklippning. – Det är en bra idé med medborgarförslag. Tidigare har det ju varit svårt att påverka, säger Bror Jönsson som lämnat förslaget om djur vid infarten. Lagändring Vid halvårsskiftet i fjol gjordes en ändring i kommunallagen som gör det möjligt för medborgarna i en kommun att skriva förslag på förändringar i kommunen, direkt till politikerna. Förslagen behandlas som en vanlig motion som skrivits av en politiker. – Men det första vi avgör är om förslaget handlar om något som kommunen har rätt att besluta om, sedan går det vidare till beredning för att till sist hamna i fullmäktige, säger Sven-Bertil Persson (c), ordförande i kommunfullmäktige. Troligt ja till får Brors Jönssons ärende har nu beretts och kommer upp i kommunfullmäktige nästa måndag. Och allt talar för att det kommer att finnas får eller andra betesdjur vid infarten till Skurup i framtiden. – Ja, om vi ser till beredningsarbetet så talar allt för att Bror får igenom sitt förslag i kommunfullmäktige, säger ordförande Sven-Bertil Persson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".