Mera medling i Malmö

Malmö stad vill erbjuda alla unga gärningsmän och deras brottsoffer att mötas i så kallad medling. Regeringen har avsatt 18 miljoner till att sprida verksamheten i landet, och i slutet av månaden lämnar Malmö in sin bidragsansökan.
Än så länge är Rosengård den enda stadsdelen som erbjuder medling. Stefan Silverberg är socialrådgivare i Rosengård. Han har varit med sedan starten för fem år sedan och har nästan enbart positiva erfarenheter från sitt arbete. - Oftast kommer både offret och gärningsmannen från medlingen med en känsla av lättnad, säger han. Vanligt vid misshandel Medlingen är ett försök till brottsförebyggande arbete för ungdomar upp till 18 år. Än så länge har runt 100 medlingar genomförts i Rosengård i samband med olika brott. Oftast handlar det om misshandel och tanken är att gärningsmannen ska möta konsekvenserna av brottet medan offret ska få en chans att bearbeta en många gånger traumatisk upplevelse. Välkommet Det är socialförvaltningen i samarbete med polisen som ordnar mötena mellan offer och gärningsman. Stefan Silverberg välkomnar Malmö stads ambition att sprida verksamheten till övriga stadsdelar. Enligt honom är det nästan inga av de ungdomar som begått brott och är med om en medling som gör om samma brott igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".