Trendig cykling utan broms retar polisen

Det har blivit populärt att köra runt på cyklar som inte har bromsar, så kallade fixies. Men att cykla utan färdbroms är olagligt och kan ge böter.

– Det går att få stopp om man behärskar tekniken även om det tekniskt sett inte finns någon broms, berättar fixie-entusiasten Ola Sturesson i Malmö.

Hur får man bäst stopp på en cykel? Det är en fråga som blivit aktuell när det nu är trendigt att köra på bromscyklar. Cyklarna, som kallas fixies, är racercyklar där man plockat bort växlar, bromsar och där baknavet fixeras.

Vill man få stopp krävs särskild teknik. Man kan till exempel hålla emot tramporna och luta sig fram över styret, eller helt enkelt kila in foten mellan bakdäcket och ramen, vilket gör att cykeln tvärnitar. Men att cykla utan färdbroms är olagligt och kan ge böter på 500 kronor.

– Cykeln ska vara utrustad med broms och den kan man inte ersätta med någon annan teknik går inte att byta ut. Broms ska finnas, säger Lars-Åke Magnusson på trafikpolisen i Malmö.

Men cykelentusiasten Ola Sturesson skräms inte av förbudet och menar att det fina med fixe-cykling är att det gör en till en bättre cyklist.

– Man har större koll på hur folk rör sig, var hundarna finns och vad som händer i korsningen. Jag skulle säga att cyklingen blir mer koncentrerad och vettig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista