BURLÖV

Legionella stänger Burlövsbadet

Burlövsbadet utanför Malmö tvingas hålla stängt tills vidare sedan det visat sig att det finns legionellabakterier i duschvattnet. Legionellan upptäcktes mer eller mindre av en slump.

– När vi gjorde kontroller efter ett klorgasutsläpp på badet nyligen upptäckte vi brister i egenkontrollen och då passade vi på att ta prover på legionella i duscharna och det var så vi upptäckte de höga halterna, säger Dan Zimmergren, miljöinspektör i Burlövs kommun.

Badet måste nu saneras genom att 70-80 gradigt vatten spolas genom ledningarna. Därefter ska nya prover tas för att visa att legionellan är borta innan badet kan öppna igen.


– Halterna vi fann var rätt höga och jag hoppas verkligen inte att någon har blivit smittad, säger Dan Zimmergren.

Den som blir smittad kan uppleva långvariga förkylningssymptom.Legionärssjuka kan drabba den som tillhör en känslig grupp med lågt immunförsvar eller den som är rökare.

Legionellabakterier

Legionellabakterier är en typ av bakterier som normalt förekommer i exempelvis sjöar och vattendrag men de finns också i varmvatten-system.

Bakterierna växer till om vattnet står stilla eller om vattentemperaturen är för låg.

Bakterien kan orsaka legionärssjuka som är en typ av lunginflammation.

Bakterierna sprids vanligen med mycket små vattendroppar, aerosol via duschmunstycken eller luftkonditioneringsanläggningar.

Källa: Nationalencyklopedin NE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista