Lagändring gör kronofogden mer effektiv

Indrivningar från kronofogden har ökat det senaste halvåret i Skåne med 20 procent. Största anledningen till det är en lagändring som kom vid årsskiftet.

– Det var lagstiftarens mening att det skulle bli effektivare verksamhet än tidigare, säger Bengt Holmström, som är enhetschef vid kronofogdemyndighetens indrivningsavdelning. Det leder till att många gäldenärer blir av med sina skulder snabbare

Tidigare kunde borgenären välja att begränsa kronofogdens undersökning av den skuldsattes tillgångar, men det går inte längre. Sedan årsskiftet undersöker kronofogden alltid samtliga tillgångar och det innebär att fler fastigheter, bilar och annan egendom utmäts.

I landet har lagändringen bidragit till att indrivningarna ökat med 13 procent. I den södra regionen, alltså Skåne, Blekinge och delar av Småland är motsvarande siffra 18,8 procent det första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Enligt Bengt Holmström är många förvånade över regeländringen och tycker att det här är ett större ingrepp än när det enbart gjordes löneutmätningar. Men han tror att det kan få fler människor att skaffa kontroll över sin ekonomi:

– Det kan leda till att fler människor tänker sig för noggrannare innan de tar lån

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista