Vårdcentral i Malmö stängs för att spara

Primärvården i sydvästra Skåne föreslås spara 38 miljoner kronor, bland annat genom att stänga vårdcentralen Eden i centrala Malmö.
Sydvästra sjukvårdsdistriktet lämnar idag in sitt tjänstemannaförslag över besparingar för att komma tillrätta med region Skånes underskott. "Bättre med fullbemannade vårdcentraler" Hela vårdcentralen Eden mitt i Malmö med 22 anställda kan komma läggas ner. Patienterna får i så fall söka sig till andra vårdcentraler i innerstaden. Det är en av konsekvenserna när primärvården föreslås klara budgeten det närmaste året. - Vårt motiv till detta är att det inom en ganska kort radie finns åtta vårdcentraler, tre läkarhus och över ett hundra specialistläkare. Eftersom vi då har vakanta tjänster på en del vårdcentraler anser vi att det är bättre att ha fullbemannade vårdcentraler än ett antal där det saknas personal, säger Per-Olof Olofsson (s), ordförande i sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt. Inga uppsägningar Det är brist på läkare och sjuksköterskor i Malmö, nu sprids Edens personal till de andra vårdcentralerna som ska fungera bättre, om det här förslaget går igenom. Ingen i personalen kommer alltså att sägas upp. - Alla kommer att erbjudas alternativa arbetsuppgifter inom Region Skåne, säger Per-Olof Olofsson. En del pengar sparas då genom att de vakanta tjänsterna som redan har budgeterats betalas med vårcentralen Edens löner. Totalt är det 38 miljoner som skall sparas på primärvården. Kvällsöppna vårdcentaler En annan stor förändring är att det i fortsättningen kan bli kvällsöppet fram till klockan 20.00 på totalt fem vårdcentraler, en i varje distrikt. Men i gengäld kortas öppettiderna på den dyra jourläkarcentralen som då bara kommer att vara öppen mellan 20.00-23.00. På så sätt sparar distriktet ytterligare fyra miljoner kronor. Även sjukhusen måste spara Förutom primärvårdens föreslagna 38 miljoner i besparingar, föreslås Universitetssjukhuset MAS i Malmö spara 45 miljoner och lasarettet i Trelleborg två miljoner kronor. Förslaget behandlas vid extra regionstyrelsemöte den här månaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".