Samordnad akutsjukvård även i sommar

Skåningar som söker akut sjukvård kan skickas vidare till andra sjukhus även i sommar, enligt ett förslag som nu är ute på remiss.
Den som söker vård på Universitetssjukhuset MAS i Malmö får vara beredd på att i stället få åka till Trelleborg, Ystad eller Hässleholm. - I första hand ska patienterna få vård på sitt vanliga sjukhus. Men sjukhusen i regionen ska hjälpas åt och om det blir fullt på ett sjukhus erbjuds vård på ett annat, säger Rolf Ohrlander som är förvaltningschef på Kamber-Skåne som svarar för regionens ambulans och katastrofberedskap. Ännu bara ett förslag Rolf Ohrlander betonar att det här än så länge bara är ett förslag. Anledningen till att man fokuserat särskilt på att stötta universitetssjukhuset MAS beror på att det var där man hade de största problemen med överbeläggningar förra året. Liknande system förra sommaren Förra sommaren infördes ett liknande system för att bättre ta tillvara resurserna och då liksom nu fanns beredskap för att kunna skicka patienter till angränsande landsting och till Danmark. - Överlag har det fungerat bra även om en och annan hellre fått vård på det närmsta sjukhus. Men de flesta anser att det viktigaste är att få vård, inte på vilket sjukhus det sker, säger Rolf Ohrlander. Gäller inte svårt sjuka Svårt sjuka patienter kommer däremot inte att skickas runt. - Den som är svårt sjuk skickas inte vidare utan tas omhand på sjukhuset där de söker vård, säger Rolf Ohrlander.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".