Skogsvård

Svamp angriper våra askar

Den svenska asken blir allt sjukare. Under de senaste åren har stora mängder askar drabbats av en ny sorts svamp som ofta leder till att trädet dör.

– Man känner igen det här på att man ser att det är gott om döda kvistar i kronan, säger Gunnar Isacsson, som arbetar med trädsjukdomar på skogsstyrelsen i Hässleholm.

Än så länge har man väldigt lite kunskap om den aggressiva svampen. Men man tror att den transporteras genom luften och tar sig in i trädet via knopparna. Väl inne i trädet vandrar den ner i trädet och tar död på gren efter gren. Den skånska skogen består idag bara av några få procent ask men på platser som Linderödsåsen och Nävlingeåsen finns det gott om trädslaget. Asken trivs nämligen bäst på näringsrika och fuktiga sluttningar.

Gunnar Isacsson är orolig över askens framtid då svampen slagit till så snabbt och att den dessutom angriper både unga och gamla träd.

– Men skulle asken trängas tillbaka så pass att den börjar bli ovanlig kommer även svampen att drabbas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista