Skåne

Fler hastighetskameror i Skåne i höst

Polisens hastighetskameror registrerar allt fler fortkörare i Skåne, det visar den senaste statistiken. Och i höst kommer ännu fler kameror att sättas upp på vägarna för att få fartsyndare att ändra sitt körsätt.

– På de sträckor där kameror finns utsatta har vi fått ner medelhastigheten med 6-10 procent, säger Anders Drugge, som är sektionschef för automatisk trafiksäkerhetskontroll, ATK, på rikspolisstyrelsen i Kiruna.

Tiotusen registrerade fartsyndare, det är resultatet i Skåne bara det senaste halvåret. Och detta är nästan lika många som körde för fort under hela 2007. Flest hastighetsöverträdelser registreras på riksväg 21 mellan Kristianstad och Hässleholm.

Men polisen är noga med att framhålla att man inte är ute efter att bötfälla så många som möjligt, utan snarare att i förebyggande syfte få bilister att undvika för hårt tryck på gaspedalen.

– Målet är att få ner medelhastigheten och på så sätt minska trafikolyckorna, säger Anders Drugge.

Han säger även att kamerorna har tagits emot väl av allmänheten som han menar generellt sett uppskattar att kontrollen blir högre. Men alla är inte lika positiva. Bilisten Daniel Hultin säger sig vara skeptiskt till ökad övervakning.

– Jag tycker inte om att man blir övervakad på alla ställen i samhället. Dessutom vet jag var kamerorna sitter, så då sänker jag hastigheten på just det stället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista