SKÅNE

Brist på experter försenar energideklarationer

Brist på experter gör att många bostadsbolag inte kommer hinna lämna in sina energideklarationer i tid. Trots att arbetet är i full gång är bara 500 av de 2 000 byggnader i Skåne som ska deklarerats klara.

Hösten 2006 kom en lag om att byggnader ska energideklareras. Syftet med lagen är att minska energiförbrukningen i landet.

Energideklarationen utförs av en energiexpert, som åker ut och kontrollerar hur mycket el som används, experten ger också tips på vad man kan göra för att spara energi.

Energideklarationerna ska vara inlämnade vid årsskiftet, men många bostadsbolag i Skåne som nyheterna har pratat med säger att de inte kommer att bli färdiga i tid.

– Vi kom igång för sent, säger Kjell Knutsson, på Ångpanneföreningen i Skåne, en av de experter som utfärdar deklarationerna.

Ungefär 500 av de runt 2 000 deklarationer som ska göras är utförda.

När bostadsbolagen får tillbaka sin deklaration får de själva bestämma om de vill göra nåt åt sin elförbrukning. Enda kravet är att bostadsbolagen ska lämna in sin deklaration i tid.

– Om man inte lämnar in sin deklaration i tid har kommunen rätt att utfärda vite, säger Karl-Henrik Svensson på Boverket där deklarationerna till sist hamnar.

Boverket är den myndighet som till sist tar hand om deklarationerna. Och även de säger att det är bristen på experter som gör att bostadsbolagen inte kommer att bli färdiga i tid.

– Det är kort tid att hinna med och antalet experter kommer inte att räcka till. Det är en kvalificerad utbildning, säger Karl-Henrik Svensson på Boverket.

Lagen gäller för närvarande bara flerfamiljshus och andra större fastigheter men från och med den 1 januari 2009 ska även villaägare lämna in en energideklaration när man säljer sin villa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista