BALSGÅRD

Balsgård forskar på vattenmeloner

Vattenmelonens speciella egenskaper har visat sig kunna göra stor skillnad för dem som bor i torkdrabbade områden eftersom den går att använda både som vätskereserv och basföda.

Därför ska forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet kartlägga vattenmelonen och ta reda på hur man odlar mest effektivt. Forskningen sker på Lantbruksuniversitets filial i Balsgård utanför Kristianstad.

– Vattenmelonväxterna är extremt effektiva på att suga upp vatten även i mycket torra områden. Istället för vattenflaska med halvsnuskigt vatten har man en vattenmelon, berättar Hilde Nybom, professor i genetik och växtförädling på Balsgård.

Eftersom vattenmelonen är lätt att odla i extremt torra förhållanden är det också en viktig basföda i till exempel Afrikas södra delar.

En del vattenmeloner mer ut som pumpor och har ett mer kompakt fruktkött som man både kan äta och mala ner till ett slags mjöl. Det är det vida användningsområdet gör forskningsprojektet extra viktigt.

– Vi ska titta på näringsvärdet. Det har blivit populärt med ljusfruktiga vattenmeloner men vi får se om det påverkar innehållet av antioxidanter, säger Hilde Nybom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista