SKÅNE

Skåningarna ratar bussen

Hundratusentals skåningar väljer varje dag bilen framför cykel och kollektivtrafik, trots att de inte vinner tid på det. Det visar en ny SIFO-undersökning från Folksam.

Över en halv miljon skåningar väljer varje vecka att ta bilen fast de vet att de lika gärna skulle kunna cykla eller åka kommunalt utan att förlora tid på det. Anledningen är i första hand mycket bagage enligt skåningarna, eller att de vill åka dörr till dörr.

15 procent uppger att de väljer bort cykel och kollektivtrafik för att de tycker att det är obekvämt. Ungefär så här ser det ut i hela landet i undersökningen från Folksam.

– Vi har en tradition i Sverige att förflytta sig med bil. Med våra långa avstånd har det varit helt okej att göra på det sättet, säger Maria Kraft, trafikforskare på Folksam.

Maria Kraft menar att undersökningen ändå visar att skåningarna till stor del är medvetna om problemet med att ta bilen och att det är en viktig förutsättning för att få till en förändring på sikt.

Medverkande: Maria Kraft, trafikforskare på Folksam. Reporter Linda Scott-Jacobsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista