Rötmånad

Bakteriernas tid är här

Rötmånaden är på ingång. Det är nu det gäller att vara extra noga med hantering av mat och livsmedel, eftersom hög luftfuktighet och värme gör att bakterier frodas och växer till sig.

– Den maten som man har lagat ska man snabbt kyla ner och inte heller låta maten ligga för länge i bilen utan packa in det i kylen så fort som möjligt, säger Elin Rånlund som är livsmedelsinspektör på miljökontoret i Hässleholm.

Nu börjar den period under året när det är som varmast. Och det gör att maten blir mer känslig för oönskade bakterier. För att minimera risken att drabbas av magsjuka eller matförgiftning är det viktigt att vara noggrann med både handhygien och hanteringen av mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista