MALMÖ

Kamerövervakning får nej igen

Malmö stad får inte kameraövervaka vägsträckan mellan Slagthuset och Möllevångstorget. Det har Kammarrätten i Göteborg beslutat och går därmed på Justitiekanslerns linje. Men Malmö stad ger sig inte och kommer överklaga domen.

Kammarrätten tycker inte att det finns skäl att tillåta 47 fasta kameror längs med stråket mellan Slagthuset och Möllevången.

– Vi ansåg att integriteten vägde över övervakningsintresset, säger Anders Cedhagen på Kammarrätten i Göteborg.

När det gäller elva rörliga kameror som länsstyrelsen tyckte kunde sättas upp utan prövning, beslutar kammarrätten att ärendet ska återremitteras och prövas av länsstyrelsen.

Frågan om övervakning har drivits hårt av Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu. Han är besviken, men inte förvånad över kammarättens beslut, och han säger att lagstiftningen släpar efter på det här området.

– Det är ju uppenbart att när det som människor och polisen upplever skulle vara en riktig åtgärd inte kan göras, då är ju någonting fel, säger Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö.

Reepalu säger att Malmö stad kommer överklaga kammarrättens dom till regeringsrätten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista