SKÅNE

Färre bränder med brandambassadörer

Skåne får sina första två ambassadörer för satsningen Brandsäkert Hem i augusti.

Den 27 - 28 augusti ska ett 20- tal personer från olika brandskyddsföreningar och Räddningstjänster utbildas och genomgå ett test för att förhoppningsvis bli certifierade instruktörer och ambassadörer.

Varje år skadas omkring 500 personer och runt 90 personer omkommer i bostadsbränder. Projektet Brandsäkert Hem går ut på att man skaffar ett baspaket till hemmet, paketet innehåller bland annat en pulversläckare, brandfilt och en automatisk övervakning till köksspisen. Dessutom får man en cirka två timmar lång utbildning av en certifierad instruktör.

Paketet kostar runt 3000 kronor men det är pengar man kan få igen hos vissa försäkringsbolag genom bidrag eller premierabatter.

– Målet är att år 2010 ska alla nyproducerade hus och 10 procent av alla befintliga hus vara märkta med Brandsäkert Hem-symbolen, berättar Peter Rosenqvist som är brandmästare i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista