Vård

Ny lag hjälper de extra utsatta

Funktionshindrade, som behöver hjälp från kommunen, kan få kortare väntetid framöver. För från den första juli måste kommunerna rapportera till länsstyrelsen om de inte kan verkställa beslut om insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade.

– Jag tror att det kan påverka kommunerna att påskynda byggandet av bostäder, men också att rekrytera kontaktpersoner och ledsagare och att göra något åt de bristerna som finns, säger Kerstin Jonsson som är socialkonsulent på länsstyrelsen i Skåne.

Förhoppningen är nu att antalet ogenomförda beslut om olika former av särskilt stöd skall minska i stället för att öka när kommunerna ska rapportera om dem. Det är många olika former av stöd som kommunerna har svårt att ge och det som saknas är framför allt bostad med särskild service, kontaktperson och ledsagare.

Den nya lagen innebär inte bara att kommunerna ska rapportera beslut som inte genomförs utan de måste också betala en avgift för varje beslut som inte är infriat. Enligt Kerstin Jonsson innebär det att den kortare väntetiden kommer att märkas snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista