Tandvård

Malmöforskare har tagit fram ny metod som kan göra tandvården billigare

En ny generation tandimplantat har de senaste åren varit ute på marknaden. Men det har länge varit svårt att bedöma hur bra de egentligen är. Tills nu. Forskare vid bland annat Malmö Tandvårdhögskola har nämligen tagit fram en ny metod, som ska göra det möjligt.

– Vi har faktiskt kunnat visa att implantaten sitter hårdare i benet, säger Ann Wennerberg som är professor i oral protetik vid Malmö Tandhögskola.

Malmö Tandvårdshögskola har tillsammans med Göteborgs universitet lyckats ta fram en metod för att mäta effekten av de nya tandimplantaten. Nytt med implantaten är att de fästs i titanskruvar med en knottrig yta med extremt små oregelbundenheter, så kallade nanometerstrukturer. Försök på djur visar att de här strukturerna gör att implantaten fäster bättre, påskyndar läkning och minskar infektionsriskerna.

Forskarna hoppas också att det här kan förkorta behandlingstiderna och göra behandlingar billigare. Men eftersom studier än så länge bara finns på djur lär det dröja innan de nya implantaten slår igenom hos tandläkarna på bred front.

– Kliniska försök tar ju alltid lite längre tid, så ytterligare fyra till fem år kanske, säger Ann Wennerberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista