Östersjön

Värmen ökar risken för algblomning

De senaste väderprognoserna talar för ett varmare och soligare väder. Men värmen som många välkomnar ökar samtidigt risken för att Östersjön drabbas av blågröna alger. Det är dock ingen anledning till oro riktigt än.

– Så länge vattnet ser någorlunda rent och klart ut är det inga problem, utan det är först när det börjar samla ihop sig ordentligt så att vattenytan täcks av stora ansamlingar som kan vara gulbrunaktiga, säger Gunnar Aneer, som är marinbiolog på Informationscentralen för egentliga Östersjön

Det mest gynnsamma vädret för att algerna ska börja sprida sig är svaga vindar, en temperatur på över 15 grader och skinande sol. Och det är ungefär ett sånt väder som enligt prognoserna dominerar i Skåne de kommande dagarna. I kombination med ett Östersjön som genom sin syrefattighet inte mår så bra ökar därmed risken för att de giftiga blågröna algerna förökar sig och når stränderna.

– Vi har ju sett dem på satellitbilder och vi har även fått dem fotograferade av kustbevakningen på en del håll i Östersjön, säger Gunnar Aneer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista