SKÅNE

Naturens lurande faror skapar högtryck på Giftinformationscentralen

Jättebjörnloka och flugsvamp är bara två av många faror som lurar i den skånska naturen. Under sommarmånaderna är det högtryck på Giftinformationscentralen som får ta emot extra många samtal nu.

Många av de upp till 800 samtal som såhär års rings in till Giftinformationscentralen varje månad kommer från oroliga föräldrar där barnen stoppat i sig växter eller bär.

– Har barnet inte stoppat i sig mer än fem bär är det oftast ingen fara, förutom om det gäller änglatrumpet, där kan en liten smakbit räcker för att man måste söka sjukhusvård, berättar Christin Karlsson Stiber på Giftinformationscentralen.

Förutom änglatrumpet är stormhatt, gullregn och fingerborgsblomman vanliga giftiga växter som kan finnas i trädgården. I Skåne är det också vanligt med jättebjörnlokan var saft kan ge svåra brännskador.

– Får man på sig saften och är ute i solen kan man få en svårartad hudreaktion som liknar en svår brännskada, säger Christin Karlsson Stiber.

Om man får på sig björnlokans saft ska man tvätta huden med tvål och vatten och skydda den från solljus i minst två dygn.

För småbarnsföräldrar kan det vara klokt att ha medicinskt kol hemma eftersom det är bra att ge vid olika förgiftningstillstånd, kolet suger åt sig

– Man ska inte bli rädd och försöka framkalla kräkningar. Det är bättre att ringa till Giftinformationscentralen och få en bedömning av oss, vi kan nästan alltid ge ett lugnande besked, säger Christin Karlsson Stiber.

Annika Andersson i Kristianstad är mamma till Elias och hon är orolig över att sonen ska stoppa i sig något han inte borde.

– Orolig är man alltid men man får ha koll på honom. Vi har en buske i vår trädgård som är giftig som vi kommer att ta bort, säger Annika Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista