Staffanstorp

Villaidyll håller på att förändras

En populär villabygd som snart bli större. Det är Staffanstorp som är den kommun i Skåne som spås växa snabbast. På 20 år beräknas folkmängden öka med 75 procent.

– Staffanstorp har ju tradition som en villastad och det innebär att många familjer är intresserade av den typen av boende, säger Bo Polsten, som är folkpartistisk kommunalråd i Staffanstorp

En rapport från Öresundsbrokonsortiet om befolkningsutvecklingen i regionen visar att det är just Staffanstorp som beräknas växa snabbast. Staffanstorp expansiva planer påbörjades redan i början av 2006 då beslut om ”Tilllväxt 7000” klubbades igenom i kommunfullmäktige. Och titeln innebär precis som det låter: sjutusen nya invånare skulle beredas plats i kommunen. Men i kommuner som expanderar snabbt är det inte ovanligt att man får känna på en hel del växtverk.

– Expansion har ju sitt pris, kortsiktigt kostar det mycket pengar och det är först när det gått några år som man kan hämta hem de positiva effekterna, säger Bo Polsten.

Enligt Bo Polsten är Staffanstorps kommun väl förberedd på att förvandlas från småskalig villaidyll till en stad där folk både bor och arbetar.

– Vårt problem idag är faktiskt att folk pendlar ut från kommunen i väldigt stor utsträckning och det vill vi ju motverka genom att attrahera industrier att komma hit så att folk både kan bo och arbeta i vår kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista