SKÅNE

Okunskap om giftiga växten stånds

Den gula blomman stånds breder ut sig i Skåne. Kunskapen om växten är ofta dålig, trots att hästar och kor kan bli mycket sjuka och till och med dö om de äter den, enligt veterinär Anne Haglund på Saxtorps hästklinik.

– Förra året tog vi in några plantor på kliniken och visade alla hästägare som kom hit och det var i princip ingen som visste något om det, säger hon.

Förra året fick Anne Haglund ett fall med misstänkt ståndsförgiftning. Ponnyn gick i en hage där det var mycket stånds och dåligt bete.

– Hon svettades och ville lägga sig ner och var orolig och hade tecken på smärta, säger Anne Haglund.

Idet här fallet gick det bra. Ponnyn fick byta hage, äta specialfoder och blev långsamt frisk.

Den gula blomman stånds finns framför allt i södra Sverige. Vanligtvis ratar djuren giftiga växter, men om betet är dåligt kan vissa djur ändå försöka äta dem, enligt Charlie Lindberg, banveterinär på Jägersro.

– Jag tycker att man bör ha en viss bekämpning, det har vi haft på travbanan på Jägersro, där det växte väldigt mycket stånds, säger Charlie Lindberg.

Eftersom stånds är giftig även i torkad form är det viktigt att den inte hamnar i hö eller slås i beteshagarna, utan den ska grävas upp med rötterna. I England och Danmark har man kampanjer mot stånds och markägare är skyldig att gräva upp blomman. Något liknande finns inte i Sverige.

Sjukdomssymptomen stämmer in på många andra sjukdomar, men i England vet man många hästar dör varje år av ståndsförgiftning. Karin Bergström, biträdande statsveterinär på enheten för djur, hälsa och antibiotikafrågor, känner inte till några dödsfall i Sverige men säger att hon fått samtal från oroliga hästägare i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista