Skåne

Skånetrafiken vill ha kameror på tågen

Skånetrafiken vill sätta upp övervakningskameror på Öresundstågen för att öka säkerheten för passagerare och tågpersonal. Det är de goda erfarenheterna från kameraövervakning på bussar i Helsingborg som bland annat ligger bakom initiativet. Det berättar Kerstin Gustafsson, planeringschef på Skånetrafiken:

– Där har man sett kraftigt minskade antal händelser på bussarna i form av våld och andra otrevligheter, säger hon.

I början av nästa år skulle övervakningskameror på Öresundstågen kunna bli verklighet. Då tar transportföretaget DSB First över driften av Öresundstågen. DSB First har lämnat in en ansökan om övervakningskameror på tågen och inväntar nu beslut från länsstyrelserna i Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg och Västra Götalands län. Om länsstyrelserna säger ja till kameraövervakning kan det även bli aktuellt på de nya pågatågen. Att övervakningskamerorna skulle kränka den personliga integriteten hos passagerarna är något som övervägs av fördelarna anser Skånetrafikens trafikplanerar Kerstin Gustafsson.

– Det bandade materialet förstörs ju efter en viss tid och används bara när det behövs, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista