SKÅNE

Jordgubbar ända till september

Säsongen för de skånska jordgubbarna är snart slut.

Hos många jordgubbsodlare i nordöstra Skåne plockas de sista bären under denna och nästa vecka. Men det finns undantag. Nya metoder gör att det går att skörda även i september.

För många jordgubbsodlare väntar snart välbehövlig vila efter jordgubbssäsongen. I Bromölla, Vinslöv och Önnestad till exempel planerar odlare plocka de sista bären denna och nästa vecka.

Men det finns undantag. I Sjöbo planerar jordgubbsodlaren Anna-Karin Nilsson att skörda ytterligare jordgubbar, i september. De vanliga frilandsplantorna har snart gjort sitt där också, men med nedfyrsta plantor som tas upp under sommamånaderna och sätts i tunnlar får hon även en sen skörd av svenska jordgubbar. För Anna-Karin Nilsson är det andra året hon arbetar med plantorna och förra året blev det runt 18 000 liter svenska jordgubbar att skörda i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista