Skåne

Biodlarna har hoppet uppe

Den pågående värmeböljan ger återigen hopp till biodlarna. Förra årets dåliga väder med regn och kyla gjorde att bina hade svårt att komma igång med insamlingen av nektar, och skörden blev dålig.

– Jag vet inte om det blir mer nu, men det ska ju komma en värmeperiod nu igen så det får man se, säger biodlaren Leif Hjalmarsson från Solberga utanför Knislinge.

Förra året var ett riktigt dåligt år för binäringen på grund av det svala vädret. Men tack vare senvårens värme har man i år redan nått upp till normala honungsskördar. Förhoppningen är att det ska bli en extra skjuts i år bland bina om värmen får stanna ett tag. Eftersom skörden har varit normal hittills kan också den ekonomiska marginalen hållas.

– Om vi ska säga kilo krävs nog halv medelskörd och medelskörden i Sverige ligger på cirka 30 kilo per samhälle, säger Leif Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista