Helsingborgs stöd till HIF kan vara olagligt

Det kan vara för tidigt för krisdrabbade Helsingborgs IF att helt andas ut. Stödet som Helsingborgs kommunstyrelse igår fattade beslut om kan strida mot kommunallagen.
Det är Miljöpartiet som nu vill att länsrätten prövar om Helsingborgs Stad har stöd i lagen för det miljonstöd som ska rädda framtiden för Helsingborgs IF. Miljöpartiet som inte sitter med i kommunstyrelsen och alltså inte var med om beslutet anser inte att kommunen ska stödja en ideell förening som HIF med så stora belopp. Miljöpartisten Rickard Persson anser att det finns andra viktigare områden som kommunens pengar ska användas till och vill nu ta lagen till sin hjälp för att stoppa lånet till HIF. Förbundsjuristen Staffan Wickell på Kommunförbundet håller med om att det kan finnas fog för länsrätten att titta på Helsingborg stads stöd till HIF. Både det direkta stödet och det borgensåtagande som kommunen tidigare hjälpt HIF med kan vara lagligt tveksamt, men det finns rättsfall som ger kommunal rätt till ett stöd likt det som HIF får, och då med motiveringen att det handlar om att skydda det egna kommunala kapitalet, vilket kommunalrådet Tomas Nordström också hävdar att Helsingborgs stad gör i det här fallet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".