SKÅNE

Tvist om skåningarnas dricksvatten

Vattenleverantören Sydvatten vill klassa Bolmentunneln som riksintresse för att skydda den från föroreningar.  Tunneln leder vatten från sjön Bolmen i Småland till Skåne. Men Markaryds kommun säger blankt nej.

Bolmen förser över 750 000 skåningar med vatten.

Men Markaryds kommun, där sjön Bolmen ligger, vill stoppa förslaget eftersom de som äger mark i det här området kommer att få stora begränsningar i hur de kan utnyttja marken om förbudet går igenom.

– Man lägger en död hand över markområdet. De som äger mark här kommer få stora begränsningar i hur de kan nyttja marken. Jag tycker det är befängt, säger Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd.

Att Jörgen Johansson, vd på Sydvatten, förklarar att Sydvatten inte har något intresse av att skapa en massa restriktioner för markanvändare litar Bengt Germundsson inte på.

Naturvårdsverket, som slutligen avgör frågan, går på samma linje som Sydvatten. Men det ska göras fler utredningar innan beslutet fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista