SKURUP

Ungdomar häktade misstänkta för bankrån

Tre ungdomar som misstänks ha rånat sparbanken i Skurup  förra fredagen häktades på måndagsförmiddagen. Ungdomarna, som är 15, 16 och 19 år gamla, greps bara några timmar efter rånet och häktades i Malmö tingsrätt på måndagen.

Det är ovanligt att så unga misstänks för den här typen av brott.

– Det är omkring tio om året i åldern 15-20 år. Jag tror att om vi skulle titta närmare på det så skulle storstadslänen vara överrepresenterade, säger Felipe Estrada, forskningschef på Brottsförebyggande rådet.

Det var i fredags förmiddag förra veckan som två maskerade män beväpnade med kniv och pistol rånade banken. Ingen skadades men både personal och kunder chockades vid rånet.

Rånarna uppträdde hotfullt och beordrade ett tiotal kunder som befann sig i banken och kassapersonalen att lägga sig ner på golvet. De försökte sedan tvinga två anställda att öppna kassaskåpet i valvet, men gav sig av när de förstod att det har tidlås.

Bytet blev därför som mest några tiotusen kronor som förvarades ute i kassorna.

Vittnen såg sedan att rånarna gav sig av i bil.

Det är inte första gången så unga människor figurerar i den här typen av brott. I slutet av juni dömdes en 16-åring till ungdomsvård efter att ha rånat Swedbank i Limhamn i början av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista