Kritik mot friskoleetableringar

Intresset för att starta friskolor i Skåne är stort. Till hösten är 38 nya skolor planerade och 70 privatpersoner och företag har ansökt om att få starta skolor 2004. Men det är inte alltid som de pedagogiska och ekonomiska ambitionerna går hand i hand.
Kleisthenesskolan i Helsingborg är en av dem som inte klarat av ekonomin. Förra våren gick skolan i konkurs med skatteskulder på över 1, 3 miljoner kronor. Lätt att starta Konkursförvaltare Staffan Anderberg som fick ta över skolan och driva den terminen ut är nu väldigt kritisk till att det är så lätt att starta friskola i Sverige. - Det var fruktansvärt enkelt att lämna in en ansökan, det verkar som om kontrollen är minimal, säger han ”Granska hårdare” Staffan Anderberg är en av Sveriges mest erfarna konkursförvaltare och han är kritisk till Skolverkets agerande i det här fallet. - Ansökningarna borde granskas hårdare och skolverket borde mera aktivt inspektera skolorna. Skolverket oförstående Björn Persson är enhetschef för Skolverket i Lund. han har svårt att förstå Staffan Anderbergs kritik - Vi är ju ingen skattepolis, vi inspekterar ju främst undervisningsdelen. Björn Persson tycker att skolverket gjorde ett bra jobb som gick in och redan efter en termin och upptäckte Kleistheinesskolans ekonomiska problem. - Det fallet tycker jag att vi skötte bra, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".