GÖINGEBYGDEN

Åtal i knarkhärva skjuts upp

Utredningen av den stora knarkhärvan i Göingebygden drar ut på tiden. Analysen av bevismaterialet kommer att ta flera veckor till och det blir inget åtal på torsdagen som planerat, utan det blir aktuellt tidigast i början av september.

Anledningen till att åtalet drar ut på tiden är den stora mängd cannabis som Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, ska analysera. Men också spår från misstänkta, som DNA och fingeravtryck, tar tid.

I ett av de ”knarkhus” i Göingebygden som polisen slagit till mot nu i sommar, så hittade man närmare 50 kilo cannabis. Och det är bara i ett av husen. Totalt rör det sig om sju, åtta fastigheter runtom i Göingebygden.

Enligt chefsåklagare Pär Andersson har SKL aldrig haft så mycket arbetsmaterial i ett narkotikafall tidigare.

Husen har fungerat som växthus för omfattande, fabriksartade cannabisodlingar och har köpts upp och anpassats enbart för odlingarna.

Unga personer har arbetat i husen. Enligt Ingvar Widell, informationsansvarig på polisen i nordöstra Skåne, har en del har bott i fastigheterna och fungerat som vaktmästare. En av dem är en 17-årig pojke som nu sitter häktad tillsammans med de andra nio. 

Ingvar Widell känner till att medierna har spekulerat i att det skulle handla om internationella ligor, men säger att polisen inte vet någonting om det.

Däremot finns stora likheter med de 35 plantager som upptäcktes i Norge i vintras och dem som upptäcktes på Norra Jylland i Danmark i början av sommaren.

Polisen håller just nu förhör med vittnen och misstänkta men räknar inte med att göra fler gripanden. De tio häktade - en kvinna och nio män - är i åldrarna 17 till 55 år och begärs alltså omhäktade under onsdagen och torsdagen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista