HÄLSA

Tidigt födda behöver oftare tandställning

Att barn som föds för tidigt löper större risk än andra barn att senare i livet få tandställning har genom utländska studier varit känt sen tidigare, men nu har forskare vid Tandvårdshögskolan i Malmö även gjort en kartläggning i Sverige.  

Studien publiceras i september och visar att drygt 50 procent av de för tidigt födda barnen behövde behandlas för bettavvikelser å det jämfört med jämfört med 37 procent hos normalfödda barn.

– Vi har tittat på för tidigt födda barn och funnit att de har ett större behov av tandreglering än andra barn, säger Liselotte Paulsson som är specialist i tandreglering och delaktig i studien.

Studien, som på svensk mark är den första i ämnet, motbevisar tidigare teser från utlandet om att det är munstycken för syrgas som resulterar i de för tidigt födda barnens avvikande tänder. I Malmö och Lund får barnen nämligen syrgas genom näsan, men bettavvikelserna är ändå större än på andra barn.

Men vad som är den egentliga orsaken råder det fortfarande osäkerhet kring. I takt med man lyckas få barn som är födda allt tidigare att överleva växer nämligen en grupp individer fram som man inte vet speciellt mycket om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista