Lund

Ungdomar mår bättre efter behandling i Lund

Många fosterhemsplaceringar slutar i sammanbrott. Men en behandlingsmetod som används i Lund har gett positiva resultat. Och metoden, som kallas för MTFC, var man nästan först i världen med att börja använda.

– Ungdomarna mår bättre och de biologiska föräldrarna mår bättre, säger Kjell Hansson, som är professor på socialhögskolan i Lund

35 unga har ingått i studien. 20 av dem lottades till behandling genom MTFC, Multidimensional Treatment Foster Care, och övriga fick annan behandling via socialtjänsten. Förutom att familjerna och ungdomarna som fått MTFC-behandling mådde bättre var sammabrotten också färre. Det här bekräftas i tidigare studier där vanliga fosterhemsplaceringar jämförts med MTFC.

– Vi sänker dem med två tredjedelar och det är ju ganska fantastiskt, eftersom vi dessutom vet att ett sammanbrott kostar socialtjänsten rätt mycket pengar, säger Kjell Hansson.

Behandlingsmetoden kommer från USA och Familjeforum i Lund, som började använda behandlingen 2000, var först i världen med att arbeta med det här utanför USA. Nu utbildar de andra som vill arbeta med MTFC. Och det görs på fyra andra ställen i Sverige.

Behandlingen på Familjeforum varar ett år. Ungdomen bor då i fosterhem och under tiden finns ett team som arbetar med den biologiska familjen, fosterfamiljen och med ungdomen. En samordnare handleder teamet. Efter behandlingsåret flyttar de flesta hem till sina biologiska föräldrar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista