Skåne

Nya vindkraftverk skapar debatt

Snart får Skåne ännu fler vindkraftverk. Det står nu klart att nio vindkraftverk kommer att byggas i Simrishamns kommun. Men många boende i närheten har länge varit emot bygget.

– Det blir ju mycket skugga och ljus när de där snurrar, och vi tror att de kan störa radio och teve, säger Solway Andréasson.

Nio vindkraftverk är planerade att byggas en kilometer söder om Gärsnäs, mot Hammenhög , och i Östra Herrestad. Men ett 20-tal personer har överklagat miljödomstolens beslut till Miljööverdomstolen. De tycker bland annat att verken kommer att förstöra landskapsbilden och att det kan stoppa utvecklingen av Österlen.

Även om Miljööverdomstolen håller med om att vindkraftverken innebär vissa problem, så går det allmännas intresse före. Regeringen har slagit fast att det är viktigt att vindkraftverk etableras i Sverige för att öka den förnybara energin. Och nu har de boende alltså förlorat kampen:

– Man kan inte göra nåt, även om man försöker så blir man överkörd, säger Solway Andréasson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista