Kommunal lägger ytterligare strejkvarsel

Kommunal lägger nya stora strejkvarsel. I Malmö varslar man om strejk på flera avdelningar på Universitetssjukhuset MAS.
Bland annat varslas neurologiska kliniken, medicinavdelningen och röntgen. Dessutom varslas samtliga kommunals medlemmar i Lund, Ängelholm, Landskrona, Hässleholm, Kristianstad och i Helsingborg. Marjo Lindqvist arbetar som barnskötare på en förskola i Helsingborg och kan bli en av dem som går ut i strejk den 12 maj om inte parterna kommit överens dessförinnan. - Jag tycker det är rätt att vi strejkar, säger hon. Vi som är medlemmar i kommunal har låga löner och en löneförhöjning skulle innebära att vårt arbete bekräftades. På Helsingborgs kommun har man ännu inte analyserat vad en storstrejk bland kommunals medlemmar skulle innebära, enligt Cecilia Tufvesson som är förhandlingschef på kommunen. Men blir det storstrejk och om den blir långvarig kan det bli aktuellt med skyddsarbete, till exempel när det gäller städning på toaletterna i skolorna. Enligt dagens varsel från Kommunal kommer man att göra undantag bland vissa yrkesgrupper, bland annat inom vård och omsorg. Varslen utlöses den 12 maj och pågår t o m den 25 maj. Tidigare har kommunal varslat om strejk för dagbarnvårdare och barnskötare i Malmö och Sjöbo. De tas ut i strejk mellan den 5 och 11 maj. Totalt i hela landet omfattar kommunals varsel 46 370 medlemmar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".