SKÅNE

Brandflyg spar mångmiljonbelopp

Sol, värme och torrt i markerna innebär stor brandrisk. För att förhindra bränder och därmed spara stora pengar åt kommunerna flyger nu brandflyget över delar av Skåne för att spana efter bränder.

Det är frivilliga piloter från Halmstad sportflygklubb som en gång mitt på dagen och en gång på kvällen just nu flyger bland annat över stora delar av norra Skåne för att kontrollera att inga skogs- eller gräsbränder brutit ut.

Brandflyget har upptäckt flera bränder den här sommaren, några av dem i Skåne. När piloten eller hans kollega som spanar upptäcker en brand så slår de larm ner till marken.

– Vi har en direktlinje till SOS, en speciell radio i planet, och vi kan till och med prata med brandbilarna på marken, säger Lennart Lagerblad, en av brandflygspiloterna.

Brandflyget i Halmstad täcker inte bra delar av Skåne, utan också Småland och Halland, och flygningar för att leta efter bränder spara pengar till samhället menar Lennart Lagerblad:

– Bränder kan kosta tiotals miljoner att släcka, och det är kommunerna som får stå för kostnaderna. Så kan vi upptäcka en brand så spar vi mycket pengar till kommunen och samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista