Helsingborg

Miljöbedömning på festival kritiseras

Tivolits lastbilar fick inte köras inne i festivalfirande Helsingborg - men att ta upp festivalbesökare i helikopter tilläts. Nästa år kommer Helsingborgsfestivalen att få en miljöpolicy, sedan årets festival fått kritik för att man gjort olika bedömningar av hur olika attraktioner påverkar miljön.

Samtidigt som myndigheterna tvingade ett Tivoli att bogsera bort sina fordon för att de inte skulle bryta mot stadens miljöregler så kretsade under stora delar av de tre festivaldagarna helikoptrar med festivalbesökare över staden. Helikoptrar som släppte ut mer än 200 gånger så mycket koldioxid som lastbilarna som bogserades bort skulle har gjort om de fått köra i väg för egen maskin. Lars Thunberg ordförande i miljönämnden i Helsingborg.

– Det sticker lite i ögonen. När man gör sådana här jämförelser så kan man alltid hitta något som sticker ut utöver det vi accepterar i övrigt.

Att lastbilarna behövde bogseras bort berodde på att de inte var godkända för att köra i miljözonen en zon som finns för att utsläppen av kvävdioxid och partiklar skall hållas i så låga som möjligt men några gränser för hur mycket partiklar som helikoptrarna fick släppa ut fanns inte.

– Vi har ju miljökvalitétsnormer som gäller och vi jobbar långsiktigt med dem. Men där ingår inte flyget, säger Lars Thunberg.

Nu skall miljöförvaltningen och festivalledningen tillsammans utvärdera årets festival och se vad som skal göras framöver och resultatet av de samtalen kommer troligtvis att bli en miljöpolicy för Helsingborgsfestivalen.

– Jag vill att vi ska ha en helhetssyn i Helsingborg. Begränsingar i olika miljöstörande verksamhet ska också gälla festivalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista