Havtorn

Dags att skörda svårplockade bär

Nu är det snart dags att skörda Nordens passionsfrukter.Det handlar om dom gula små bären som heter havtorn och som faktiskt smakar lite som passionsfrukt. Just nu testas vilka sorter av bäret som passar bäst i Skåne.

På gränsen mellan Åstorps och Klippans kommun bor Martina Olsson och hon odlar havtorn på sin mark. Men att skörda dem är inte det lättaste.

– Bäret har ett mycket litet skaft och när man drar i bärdelen går det sönder i skaftdelen. Då blir hållbarheten låg, säger havtornsodlare Martina Olsson.  

Martina Olssons havtornsodling är en testodling för Sveriges lantbruksuniversitets försöksstation Balsgård i Kristianstad. Hon odlar olika sorters Havtorn för att se vilka som är godast, mest hållbara och lättast att skörda.

– Man kan ha dem i matlagningen, göra glass, saft och sylt. De har en jättefin färg, jättefin arom och så är de nyttiga. Den kombinationen tycker jag är trevlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista