GÖINGEBYGDEN

Organiserad brottslighet bakom knarkhärvan

Knarkhärvan i Göingebygden växer. Polisen har hittat ytterligare en stor cannabisodling, denna gång i en fastighet i Färlöv utanför Kristianstad. Polisen menar att det rör sig om internationellt organiserad brottslighet.

Odling av cannabis har blivit allt vanligare i Sverige. Det rör sig inte längre om personer som odlar för eget bruk i källare eller gardrober, istället är det organiserade ligor som odlar i industriell skala. Ett helt nytt fenomen som kommit till Sverige de senaste åren.

– Vi ser samma fenomen i Danmark och Norge och det är definitivt internationell organiserad brottslighet, säger Steve Alm, narkotikaexpert på rikskriminalpolisen.

Polisen bekräftade på fredagen att de gjort ett tillslag mot ännu ett knarkhus. Ytterligare två personer, en 41-årig man och en 48-årig kvinna, häktades på torsdagen vid Kristianstad tingsrätt misstänkta för grovt narkotikabrott.

– Det här välorganiserade sättet där man systematiskt köper upp fastigheter och gör om dem till växthus det är ett helt nytt fenomen, säger Steve Alm.

Enligt Ingvar Widell, informationsansvarig för polisen i nordöstra Skåne, har polisen beslagtagit 41 kilo cannabis i skördad vikt i huset i Färlöv.

Totalt har polisen i sommar avslöjat ett tiotal fastigheter i Göingebygden som köpts upp av privatpersoner och gjorts om till cannabisplantager med system för belysning, bevattning och gödning, precis som i drivhus.

Chefsåklagare Pär Andersson tror att att det kan finnas ännu fler fastigheter i de göinska skogarna som ännu inte upptäckts.

Sedan tidigare sitter tio personer i åldrarna 17 till 55 år häktade. Åtalet mot dem skjuts upp till i början av september eftersom förundersökningen drar ut på tiden. Enligt Pär Andersson har Statens kriminaltekniska laboratorium aldrig haft så mycket arbetsmaterial i ett narkotikafall tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista