TECKOMATORP

Ännu mer förorenad jord efter BT Kemi

Under saneringsarbetet i Teckomatorp har man  hittat ännu mer förorenad BT Kemi-jord. Enligt Lars Bevmo, projektledare för BT Kemi Efterbehandling som sköter saneringsarbetet, beror det på att de varit tvungna att gräva djupare än beräknat.

De har tidigare haft ett exporttillstånd från Naturvårdsverket för 45 000 ton jord, men nu behövs ett nytt tillstånd på ytterligare 20 000 ton.

Att man nu har hittat mer  förorenad jord  innebär att arbetet försenas omkring en månad.

– Det är ingen ny förorenad jord utan vi grävde i ett område till det djup vi trodde att vi hade föroreningarna. Men proverna visar att vi måste gå lite djupare än vi trodde från början, säger Lars Bevmo, projektledare för BT Kemi Efterbehandling som sköter saneringsarbetet.

BT Kemi, en gammal fabrik för bekämpningsmedel i Teckomatorp blev en miljöskandal på 70-talet då fabriken visade sig ha spridit gifter i marken runt omkring.

Den förorenade jorden exporteras till det tyska företaget Bilfinger-Berger.  Arbetet beräknas försenas med ungefär en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista