DANMARK

Nattklubbar tar gästernas fingeravtryck

Flera nattklubbar i Danmark har börjat registrera sina gäster med hjälp av fingeravtryck. På så vis kan oönskade gäster snabbt identifieras och stoppas i entrén.

På nattklubben Emma i centrala Köpenhamn började de registrera fingeravtryck för drygt en månad sedan.

– Systemet har fungerat utmärkt hittills. På sikt kommer det att bli rätt vanligt tror jag, säger klubbchefen Mads Damgaard.

Första gången en gäst besöker klubben så registreras fingeravtryck tillsammans med personuppgifter och en bild, nästa gång gästen kommer dit behöver han eller hon bara sätta sitt finger i avläsaren för att släppas in. Syftet är helt enkelt att hålla bråkstakarna borta.

Skulle besökaren däremot försöka sälja knark eller bråka på klubben, blir han eller hon portförbjuden och systemet varnar personalen om gästen försöker ta sig in ingen.  

Emma är en av de första klubbarna i Danmark som fått godkänt av den danska motsvarigheten till Datainspektionen, Datatillsynet. Många andra klubbar, i Köpenhamn och runt om i landet, ligger i startgroparna för att börja registrera fingeravtryck.

Systemet har fått en del kritik, framförallt på grund av intrånget i den personliga integriteten, men eftersom uppgifter av mer personlig karaktär inte får registreras, är intrånget inte så allvarligt tycker Mats Damgaard. 

På andra sidan Öresund, på Malmös största nattklubb Slagthuset, har man kameraövervakning av kön utanför klubben, dessutom metalldetektorer vid entrén, men klubbens marknadschef Claes Schmidt är skeptisk till att införa ett system där man registrerar gästernas fingeravtryck. 

– Jag undrar om det verkligen är förenligt med den lagstiftning vi har idag. Men se kan jag inte riktigt se nyttan med det här. Vi är rätt nöjda med det vi har, säger Claes Schmidt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista