SKÅNE

Tusentals gungor dras tillbaka

Uppemot 10 000 barngungor som är tillverkade av Hörby bruk dras nu tillbaka från butikerna. Gungorna kan vara farliga eftersom upphängningsanordningen kan brista.

Sammanlagt är det uppemot 10 000 gungställningar av modellen Cancan med dåliga upphängningsanordningar som kommit ut i butikerna under 2006 och 2007.  

– De gungställningar som har en röd plastbricka i upphängningsanordningen kan brytas ner av solens UV-strålar, beroende på hur gungställningen står. Den kan då brista, säger Roland Lundgren VD på Hörby bruk.

Det är alltså gungor som hänger i röda plastbrickor som riskerar att gå sönder, de nya och förstärkta modellerna har svarta hängbrickor.

Än så länge har inga olyckor med de här gungorna rapporterats, enligt Roland Lundgren. Företaget  har anmält det till Konsumentverket och tryckt upp särskilda affischer med information till alla  större kunder.

De kunder som har en röd plastbricka på sin gungställning kan anmäla det på Hörby bruks hemsida så får de kostnadsfritt en ny plastbricka.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista