Höganäs

Skolverket tar upp mobbningsfall

En flicka på Jonstorpsskolan i Höganäs missade nästan ett års undervisning eftersom hon inte vågade gå till skolan. Nu blir mobbningen ett fall för Skolverket.

– Hon fick höra hur hon var klädd och hur hon såg ut. Och så bröt hon ihop här en kväll för då fick hon besked om att hon skulle slängas i duschen och att de skulle ta hennes kläder, säger Karin Johansson, som är flickans mamma.

Flickan började högstadiet på Jonstorpsskolan höstterminen 2006. Enligt föräldrarna fick deras dotter i likhet med andra barn som efter mellanstadiet kom in från andra skolor mycket dålig introduktion på Jonstorpsskolan. Och mobbningen av flickan tog fart så gott som omgående, vilket ganska snart ledde till att Karin och Sven Johanssons dotter vägrade gå till skolan.

– De ville lägga locket på för de klarade inte av situationen, säger Sven Johansson.

Höganäs kommun har nu fram till den första september på sig att svara på Skolverkets krav om utredning kring vilka eventuella fel som begåtts. Om det sedan visar sig att skolan genom sitt agerande gjort sig skyldig till brott kan det bli fråga om skadestånd. Men enligt föräldrarna är det inte pengar man är ute efter, utan en ordentlig uppgörelse med den mobbningskultur mot främst barn från landsbygden man anser regerar på Jonstorpsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista