SPANNARP

Tågresenärer utsattes för livsfara

Sent på tisdagskvällen svävade många tågresenärer i Skåne i livsfara när de lämnade tåg som hade fått stopp ute på linjen, utan att säkerheten hade hunnit kontrollerats.

Det kan vara livsfarligt att evakuera ett tåg ute på linjen utan att det först kontrollerats att tåget inte är strömförande. 

– Man ska säkerställa så att det inte finns någon strömförande ledning som hänger ner eller i värsta fall ligger an mot tåget så att tåget blir strömförande. I så fall är det ju livsfarligt att gå ut och komma åt något av det som är strömförande, då kan man dö på fläcken, säger Ola Nilsson, pressinformatör på Banverket.

Men i det aktuella fallet på tisdagskvällen, vid Spannarp utanför Ängelholm, gick det snett. Tåget hade omdirigerats mot Åstorp eftersom det inte kunde fortsätta norrut från Ängelholm. Tåget kom bara till Spannarp där ett träd troligen fallit över kontaktledningen.

Enligt SJ upplystes resenärerna av tågpersonalen att de inte fick lämna tåget förrän Banverket kontrollerat att det var säkert att göra det. I det här fallet dröjde det en stund innan Banverkets personal kommit till platsen och under tiden hann ersättningsbussar komma. 

Efter en timmes väntan på plats valde en del passagerare att lämna tåget trots att inte klartecken givits. Det här var bara ett av totalt fem tåg som fick evakueras under måndagskvällen och natten.

Att passagerare lämnar tåget innan det är säkert att göra det är ett problem både för Banverket och SJ. Banverket ska nu utreda fallet. På SJ menar presschefen Ulf Wallin att om Banverket kunde komma fram snabbare skulle inte den här typen av farliga situationer uppstå. 

– Vi får tala med Banverket så att de tar in ännu mer personal i sådana här krislägen, säger Ulf Wallin.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista