HÄLSA

Honung nyttigare än väntat

Honung är nyttigare än vad man tidigare känt till. Forskare i Lund har visat att förutom nyttiga mineraler och vitaminer så finns det också mjölksyrebakterier i honungen som gör både människor och bin friskare.

Honung är nyttigare än vad man tidigare känt till. Forskare i Lund har visat att förutom nyttiga mineraler och vitaminer så finns det också mjölksyrebakterier i honungen som gör både människor och bin friskare.  

– I honungsmagen där nektarn samlas av bina när de är ute och flyger, där lever minst 12 olika mjölksyrebakterier som ingen har hittat tidigare, säger Tobias Olofsson, en av forskarna bakom studien. 

De mjölksyrebakterier som forskarna vid mikrobiologiska laboratoriet i Lund har hittat i binas honungsmage följer med hela vägen till slutprodukten honung. Bakterierna är nyttiga både för människor och för bin eftersom de motverkar de onyttiga bakterier som finns i magen. Tobias Olofsson och Alejandra Vásques som ligger bakom upptäckten tror att det också går att isolera och plocka ut de nyttiga bakterierna för att till exempel kunna använda dem i andra livsmedel. 

Den nya upptäckten kan också få betydelse för bina själva. Sören Diberg som är förbundssekreterare i Biodlarnas riksförbund hoppas att man kan framställa produkter som kan skydda och hjälpa bina under vintersäsongen. 

– En spännande tanke är ju att man ur den här kunskapen kan få fram medel som hjälper bina att övervintra eller att hålla sig friska, säger Sören Diberg, som är förbundssekreterare för Sveriges biodlares riksförbund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".